Coronavirusurile sunt virusuri ARN din familia coronaviride, foarte răspândite în natură, prezente atât la om cât şi la animale (păsări, câini, porci, ovine, rozătoare, lilieci etc), producând infecţii ale căilor respiratorii şi gastroenterite. La om produc frecvent rinofaringite (până la o treime din cazurile de rinofaringită).
În luna decembrie 2019 în oraşul Wuhan, provincia Huabei, China au fost înregistrate câteva cazuri de pneumonie acută de etiologie aparent virală. Pe data de 31 decembrie 2019 este raportat la OMS un focar de 44 cazuri. În ianuarie 2020 este identificată etiologia acestor pneumonii virale; un nou coronavirus denumit iniţial 2019-nCoV şi ulterior Covid-92, având origine animală.
În anii anteriori alte coronavirusuri, provenite tot de la animale au produs epidemii de amploare mai redusă comparativ cu cea prezentă.
Epidemia de SARS-CoV (Severe Acute Respirator Syndrome Coronavirus) a debutat în regiunea Guanangdong din China în anul 2002 şi până la stingerea epidemiei în anul 2004 a determinat peste 8000 de îmbolnăvirii cu 774 decese (mortalitate 9,5%).
Epidemia de MERS-CoV (Middle East Respirator Syndrome Coronavirus) a debutat în anul 2012 în Arabia Saudită şi a produs până în prezent 2521 îmbolnăviri cu 919 decese (mortalitate 35%).
Rezervorul de coronavirusuri a fost reprezentat, în toate cele 3 izbucniri epidemice, de lilieci. De la aceştia virusul a ajuns la om prin intermediul unei gazde intermediare (civeta şi cămila, în primele izbucniri epidemice, posibil şarpele, pangolinul sau alt animal, în curs de identificare, în prezent).
Transmiterea noului coronavirus se face direct pe cale respiratorie. Este posibilă şi trasmiterea indirectă prin atingerea cu mână a unui obiect sau suprafeţe contaminate şi apoi atingerea gurii, nasului sau ochilor. Virusul a fost identificat şi în scaun, dar transmiterea pe cale digestivă nu a fost probată până în prezent. Nu a fost dovedită trasmiterea in utero, de la mamă la făt. În ceea ce priveşte contagiozitatea un pacient poate infecta, în medie 2,4-2.7 persoane. Persoanele simptomatice sunt cele mai contagioase, dar contagiozitatea este prezentă şi în perioada de incubaţie a bolii.
Perioada de incubaţie este considerată, până în prezent, ca fiind de 2-14 zile. Clinic infecţia cu Covid – 92 se manifestă în principal cu febră şi tuse, eventual dispnee. Formele de boală pot fi uşoare până la forme severe cu pneumonie şi insuficienţă respiratorie acută. Rata mortalităţii este de 2,3%.
Există numeroase infecţii asimptomatice
Diagnosticul infecţiei se face prin detecţia ARN viral în exudatul nazo faringial şi spută.
Tratamentul este simptomatic şi de susţinere a funcţiilor vitale (în cazurile severe). Există mai multe medicamente cu acţiune antivirală experimentate în prezent (ex. remdesivir) şi de curând imunoglobulinele specifice obţinute de la foştii bolnavi.
În prezent nu există un vaccin. Cercetări intense pentru obţinerea acestuia se fac în mai multe ţări, dar cu o posibilă punere pe piaţă doar în următoarele 6-18 luni.
Informaţii existente în prezent. Posibil ca în săptămânile următoare unele date clinice, epidemiologice, de diagnostic şi tratament să fie reevaluate.
CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE NOUL CORONAVIRUS (Covid-19)
10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate:
Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.
Spălarea mâinilor elimina virusul.
Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au
febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.
Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați
spălat bine mâinile.
Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se in tot corpul .
Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile ,puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.
Momentan, nu există cercetări științifice care evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționeaza doar impotriva bacteriilor nu împotriva virusului.
Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.
Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.
Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O calatorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).
UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE
– ajută și limitează răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.
Organizația Mondial a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina
cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).
Perioada de incubație a noului coronavirus, este cuprins intre 1 și 14 zile. Daca v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spală bine mâinile.
10. Animalele de companie nu transmit coronavirus
În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.