Clinica EndoPlus
Prof. Emerit Dr. Ioan COMAN
   

Hernia Center

Herniile peretelui abdominal reprezinta defecte anatomice in  structura musculo-aponevrotica prin care viscere intraabdominale invelite de seroasa peritoneala si insotite de grasime ajung in tesutul subcutanat.

In functie de localizare, exista mai multe tipuri de hernii abdominale, cele mai des intalnite fiind herniile inghinale, urmate de cele ombilicale, femurale, epigastrice, obturatorii, spiegeliene.

Protruziile viscerale prin defecte parietale aparute in urma unor traumatisme sau interventii chirurgicale se numesc eventratii.

Factorii determinanti ai herniilor sunt efortul fizic si existenta unor zone parietale slabe din punct de vedere anatomic, iar in cazul eventratiilor efortul fizic si lezarea musculaturii si aponevrozelor.

Componentele unei hernii sunt defectul parietal, sacul herniar care strabate acest defect si viscerul continut in sac. Toate aceste elemente sunt evaluate in cadrul diagnosticului si abordate si reparate optim in timpul tratamentului chirurgical.

Initial, herniile sunt reductibile spontan si palpatoric-adica organul herniat este mobil in sacul herniar si prin orificiul herniar poate reveni in abdomen. Ulterior, prin fenomene inflamatorii si remanieri fibroase locale, apar zone si benzi cicatriceale care fixeaza organul in sac si sacul la defectul parietal si in tesutul subcutanat, fiind imposibila readucerea in abdomen.

Cu exceptia copiilor mici, la care defectele anatomice se pot inchide de la sine, la adulti evolutia naturala a bolii este spre cresterea progresiva in dimensiuni a herniei, cu posibila aparitie a unor complicatii, unele cu potential grav-strangularea herniara (in care viscerul herniat-de obicei segmen de intestin) are vascularizatia compromisa si in lipsa unei interventii de urgenta apare necroza viscerala care duce la peritonita, soc septic si deces. O complicatie frecventa este incarcerarea herniara- in care, prin formarea de aderente intre viscer si sacul herniar, hernia devine ireductibila.

Tabloul clinic in herniile necomplicate consta in tumefierea regiunii, accentuata de efort si reversibila in pozitia culcat si dureri locale de intensitate variabila.

Diagnosticul se face clinic, uneori fiind necesare si explorari imagistice pentru confirmare.

Tratamentul herniilor se face chirurgical, cu exceptia herniilor necomplicate la pacienti cu boli asociate grave si riscoperator crescut, la care se indica un tratament conservativ si supraveghere.

La Clinica EndoPlus, tratam herniile prin cele mai noi proceduri, minim invazive, prin laparoscopie 3D cu abord properitoneal sau transperitoneal. Aceste tehnici moderne asigura minime suferinte postoperatorii, o vindecare rapida cu reluarea deplina a activitatii fizice in cel mai scurt timp.

Daca aveti nevoie de consult chirurgical si urologic, nu ezitati sa ne contactati!

Dr Cristian Neciu, medic specialist chirurgie generala si urologie, Clinica EndoPlus

Dr. Cristian NECIU

Medic specialist chirurgie generala si urologie

Domenii de interes:

  • Cura laparoscopică a herniilor
  • Andrologie
  • Chirurgie urologica robotică și laparoscopică
  • Endourologie

Dr.CristianNeciuCV


    Urolog Cluj Adrian GriveiDr. Adrian Grivei

    Medic specialist chirurgie generală și urologie

    Doctorand în medicină

    Domenii de interes:
    Urologie clinică generală
    Chirurgie laparoscopică și robotică
    Chirurgie generală, oncologică și uro-oncologică
    Endourologie

     


      Recenzie:

      https://search.google.com/local/writereview?placeid=ChIJC3A6HpgOSUcRkqH-iGjrEMg&source=g.page.m.dd._&laa=lu-desktop-reviews-dialog-review-solicitation

      Cura laparoscopică a herniilor inghinale este o procedură minim invazivă folosită pentru repararea herniilor inghinale. Această tehnică implică introducerea unor tuburi subțiri și unelte speciale prin mai multe incizii mici în abdomen, în locul efectuării unei incizii mari în zona herniei.

      Procedura laparoscopică oferă o serie de avantaje față de procedurile tradiționale, cum ar fi recuperare mai rapidă, durere post-operatorie redusă, cicatrici mai mici și un risc redus de complicații. Cu toate acestea, procedura poate fi mai dificilă și necesită experiență chirurgicală specializată pentru a fi efectuată în siguranță și eficient.

      În timpul procedurii, chirurgul repară hernia prin intermediul tuburilor de laparoscopie. Aceste tuburi permit vizualizarea zonei de hernie cu ajutorul unei camere video special concepute. Chirurgul utilizează instrumente speciale montate pe tuburi pentru a repara și a fixa hernia prin intermediul unei plase.

      După intervenție chirurgicală, pacientul poate fi puțin inconfortabil și poate resimți o ușoară durere abdominală. Durerea poate fi gestionată cu ajutorul medicamentelor prescrise de medic. De obicei, pacientul se poate întoarce la activitățile normale după câteva zile și se recuperează complet în câteva săptămâni.

      Este important ca un chirurg specializat în proceduri laparoscopice să efectueze această procedură pentru a obține cele mai bune rezultate posibile și a minimiza riscurile. Pacienții care se gândesc la această procedură ar trebui să discute cu medicul lor despre opțiunile de tratament disponibile și să obțină un diagnostic adecvat înainte de a decide să urmeze procedura.