Clinica EndoPlus
Prof. Emerit Dr. Ioan COMAN
   

În practica medicală curentă ultrasonografia (US) este folosită de mai bine de 50 de ani şi a devenit una dintre cele mai larg utilizate metode de diagnostic în medicina modernă. Folosește unde sonore cu frecvență înaltă pentru a produce imagini ale structurii organelor interne. Este o metodă sigură deoarece nu utilizează radiaţii ionizante, putând fi utilizată și la femeile însărcinate și la copii.

Examinarea ecografică este ieftină, portabilă și repetabilă, comparativ cu alte metode imagistice precum tomografia computerizată sau rezonanţa magnetică .

Este o investigație nedureroasă, excepție făcând cazurile în care există o afecţiune acută (ex. calcul renal migrat ureteral, glob vezical) când poate apărea o senzatie de disconfort sau uşoară durere la apăsarea unei anumite zone cu transductorul.

Examinarea se realizează cu ajutorul unei sonde care se “plimbă” deasupra porțiunii investigate. Sonda transmite ultrasunetele care sunt reflectate de diferitele țesuturi către un calculator care generează imaginile. Înainte de inceperea procedurii, doctorul aplică un gel pe porțiunea care urmează să fie investigată. Gelul facilitează contactul sondei cu pielea sau mucoasele. În cele mai multe cazuri, pentru efectuarea investigației pacientul trebuie sa stea pe o suprafața plană (un pat).

Pregătirea pacientului în vederea examinării ecografice transabdominale

Este important ca examinarea să fie facută cu vezica urinară în stare de plenitudine, astfel încât este recomandat să se consume lichide ( 500 – 750 ml de apă plată ) cu cca 1-1 ½ ore inaintea examinarii iar pacientul trebuie să se abțină să urineze cu 1 ½ – 2 ore înainte de a se efectua ecografia.

În practica urologică se pot efectua și ecografii speciale – ecografia testiculară – investigație rapidă și facilă care nu necesită pregătire specială precum și ecografia endorectală.