Clinica EndoPlus
Prof. Emerit Dr. Ioan COMAN
   

Colectivul Clinicii EndoPlus, cu o experiență din 2009 în chirurgia robotică urologică, efectuează operații robotice la Spitalul Sfantul Constantin din Brasov, începând din luna Martie 2017.

Principalii beneficiari ai operațiilor cu robotul chirurgical Da Vinci sunt cei diagnosticați cu cancer prostatic localizat, robotul oferind chirurgului facilități deosebite în a extirpa cancerul prostatic în limite de siguranță oncologică dar și de a conserva sfincterul urinar și bandeletele neurovasculare responsabile de continența urinară și de funcția sexuală.

O altă categorie de pacienți sunt cei cu cancer renal, care pot beneficia de extirparea în limite de siguranță oncologică doar a tumorii renale, lăsând restul rinichiului sănătos pe loc. Pentru tumorile renale voluminoase, acolo unde se impune extirparea în totalitate a rinichiului, aceasta se poate efectua cu pierdere minimă de sânge și cu o revenire rapidă a pacientului la o stare biologică bună.

Extirparea vezicii pentru cancerele vezicale infiltrative este o altă indicație a chirurgiei robotice, operația putându-se efectua cu pierdere minimă de sânge în condiții de maximă siguranță oncologică precum și șansa de a-i confecționa pacientului o nouă vezică urinară dintr-un segment de intestin subțire și totul doar prin câteva mici incizii la piele, cu dureri minime postoperatorii și refacerea rapidă a pacientului.

Colectivul clinicii are experiență și în lifadenectomiile retroperitoneale pentru cancerul testicular, în chirurgia glandelor suprarenale, în corectarea unor malformații ale căilor urinare (pieloplastii robotice pentru hidronefroze congenitale, ureteroneocistostomii robotice pentru refluxul vezico-ureteral, ureter retrocav, etc.) sau pentru corecția fistulelor vezico-vaginale atât de infirmizante pentru pacientele operate sau iradiate pentru afecțiuni ginecologice.