Pentru intervențiile chirurgicale urologice programate, vă rugăm să efectuați înainte de internare și să ne transmiteți următoarele investigații:
Descarcă lista documente - investigații necesare
Detalii organizatorice suplimentare în vederea intervenției chirurgicale, puteți obține la telefon nr . 0799 724 224
Coronavirusurile sunt virusuri ARN din familia coronaviride, foarte răspândite în natură, prezente atât la om cât şi la animale (păsări, câini, porci, ovine, rozătoare, lilieci etc), producând infecţii ale căilor respiratorii şi gastroenterite. La om produc frecvent rinofaringite (până la o treime din cazurile de rinofaringită).
În luna decembrie 2019 în oraşul Wuhan, provincia Huabei, China au fost înregistrate câteva cazuri de pneumonie acută de etiologie aparent virală. Pe data de 31 decembrie 2019 este raportat la OMS un focar de 44 cazuri. În ianuarie 2020 este identificată etiologia acestor pneumonii virale; un nou coronavirus denumit iniţial 2019-nCoV şi ulterior Covid-92, având origine animală.
În anii anteriori alte coronavirusuri, provenite tot de la animale au produs epidemii de amploare mai redusă comparativ cu cea prezentă.
Epidemia de SARS-CoV (Severe Acute Respirator Syndrome Coronavirus) a debutat în regiunea Guanangdong din China în anul 2002 şi până la stingerea epidemiei în anul 2004 a determinat peste 8000 de îmbolnăvirii cu 774 decese (mortalitate 9,5%).
Epidemia de MERS-CoV (Middle East Respirator Syndrome Coronavirus) a debutat în anul 2012 în Arabia Saudită şi a produs până în prezent 2521 îmbolnăviri cu 919 decese (mortalitate 35%).
Rezervorul de coronavirusuri a fost reprezentat, în toate cele 3 izbucniri epidemice, de lilieci. De la aceştia virusul a ajuns la om prin intermediul unei gazde intermediare (civeta şi cămila, în primele izbucniri epidemice, posibil şarpele, pangolinul sau alt animal, în curs de identificare, în prezent).
Transmiterea noului coronavirus se face direct pe cale respiratorie. Este posibilă şi trasmiterea indirectă prin atingerea cu mână a unui obiect sau suprafeţe contaminate şi apoi atingerea gurii, nasului sau ochilor. Virusul a fost identificat şi în scaun, dar transmiterea pe cale digestivă nu a fost probată până în prezent. Nu a fost dovedită trasmiterea in utero, de la mamă la făt. În ceea ce priveşte contagiozitatea un pacient poate infecta, în medie 2,4-2.7 persoane. Persoanele simptomatice sunt cele mai contagioase, dar contagiozitatea este prezentă şi în perioada de incubaţie a bolii.
Perioada de incubaţie este considerată, până în prezent, ca fiind de 2-14 zile. Clinic infecţia cu Covid – 92 se manifestă în principal cu febră şi tuse, eventual dispnee. Formele de boală pot fi uşoare până la forme severe cu pneumonie şi insuficienţă respiratorie acută. Rata mortalităţii este de 2,3%.
Există numeroase infecţii asimptomatice
Diagnosticul infecţiei se face prin detecţia ARN viral în exudatul nazo faringial şi spută.
Tratamentul este simptomatic şi de susţinere a funcţiilor vitale (în cazurile severe). Există mai multe medicamente cu acţiune antivirală experimentate în prezent (ex. remdesivir) şi de curând imunoglobulinele specifice obţinute de la foştii bolnavi.
În prezent nu există un vaccin. Cercetări intense pentru obţinerea acestuia se fac în mai multe ţări, dar cu o posibilă punere pe piaţă doar în următoarele 6-18 luni.
Informaţii existente în prezent. Posibil ca în săptămânile următoare unele date clinice, epidemiologice, de diagnostic şi tratament să fie reevaluate.
CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE NOUL CORONAVIRUS (Covid-19)
10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate:
Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.
Spălarea mâinilor elimina virusul.
Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au
febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.
Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați
spălat bine mâinile.
Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se in tot corpul .
Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile ,puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.
Momentan, nu există cercetări științifice care evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționeaza doar impotriva bacteriilor nu împotriva virusului.
Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.
Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.
Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O calatorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).
UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE
– ajută și limitează răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.
Organizația Mondial a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina
cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).
Perioada de incubație a noului coronavirus, este cuprins intre 1 și 14 zile. Daca v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spală bine mâinile.
10. Animalele de companie nu transmit coronavirus
În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.
Urologia este o specialitate medico-chirurgicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor tractului urinar atât ale bărbatului cât și ale femeii, precum și de aparatul reproductiv masculin. Datorită aspectelor clinice variate întâlnite în practica urologică, specialiștii din acest domeniu necesită, în afară de cunoștințe chirurgicale, şi o bună înțelegere a altor ramuri medicale, precum medicină internă, chirurgie digestivă, chirurgie vasculară, ginecologie, radiologie, oncologie, pediatrie, neurologie și altele. Motivele pentru care un specialist urolog este consultat sunt multiple. Acestea pot include infecții ale vezicii urinare, rinichiului, organelor genitale masculine, disfunctie sexuală masculină, încontinență urinară, litiază renală, infertilitate masculină sau patologia tumorală a tractului urogenital. (tumori de rinichi,de glanda suprarenala, tumori ale vezicii urinare, tumori de uretra, tumori peniene, tumori testiculare)
In cadrul consultației urologice, un specialist în domeniu va discuta cu dumneavoastră problemele de sănătate generală, în special cele din sfera urologică. Dacă dispuneți de examene imagistice sau de laborator, precum radiografii sau examinări computer tomograf, vă rugăm să le aveți asupra dumneavoastră în timpul consultației. Acestea vor fi revizuite de către urologul dumneavoastră împreună cu un specialist în radiologie și imagistică medicală.
În practica medicală curentă ultrasonografia (US) este folosită de mai bine de 50 de ani şi a devenit una dintre cele mai larg utilizate metode de diagnostic în medicina modernă. Folosește unde sonore cu frecvență înaltă pentru a produce imagini ale structurii organelor interne. Este o metodă sigură deoarece nu utilizează radiaţii ionizante, putând fi utilizată și la femeile însărcinate și la copii.
Examinarea ecografică este ieftină, portabilă și repetabilă, comparativ cu alte metode imagistice precum tomografia computerizată sau rezonanţa magnetică .
Este o investigație nedureroasă, excepție făcând cazurile în care există o afecţiune acută (ex. calcul renal migrat ureteral, glob vezical) când poate apărea o senzatie de disconfort sau uşoară durere la apăsarea unei anumite zone cu transductorul.
Examinarea se realizează cu ajutorul unei sonde care se “plimbă” deasupra porțiunii investigate. Sonda transmite ultrasunetele care sunt reflectate de diferitele țesuturi către un calculator care generează imaginile. Înainte de inceperea procedurii, doctorul aplică un gel pe porțiunea care urmează să fie investigată. Gelul facilitează contactul sondei cu pielea sau mucoasele. În cele mai multe cazuri, pentru efectuarea investigației pacientul trebuie sa stea pe o suprafața plană (un pat).
Pregătirea pacientului în vederea examinării ecografice transabdominale
Este important ca examinarea să fie facută cu vezica urinară în stare de plenitudine, astfel încât este recomandat să se consume lichide ( 500 – 750 ml de apă plată ) cu cca 1-1 ½ ore inaintea examinarii iar pacientul trebuie să se abțină să urineze cu 1 ½ – 2 ore înainte de a se efectua ecografia.
În practica urologică se pot efectua și ecografii speciale – ecografia testiculară – investigație rapidă și facilă care nu necesită pregătire specială precum și ecografia endorectală.
Colectivul Clinicii EndoPlus, cu o experiență din 2009 în chirurgia robotică urologică, efectuează operații robotice la Spitalul Sfantul Constantin din Brasov, începând din luna Martie 2017.
Principalii beneficiari ai operațiilor cu robotul chirurgical Da Vinci sunt cei diagnosticați cu cancer prostatic localizat, robotul oferind chirurgului facilități deosebite în a extirpa cancerul prostatic în limite de siguranță oncologică dar și de a conserva sfincterul urinar și bandeletele neurovasculare responsabile de continența urinară și de funcția sexuală.
O altă categorie de pacienți sunt cei cu cancer renal, care pot beneficia de extirparea în limite de siguranță oncologică doar a tumorii renale, lăsând restul rinichiului sănătos pe loc. Pentru tumorile renale voluminoase, acolo unde se impune extirparea în totalitate a rinichiului, aceasta se poate efectua cu pierdere minimă de sânge și cu o revenire rapidă a pacientului la o stare biologică bună.
Extirparea vezicii pentru cancerele vezicale infiltrative este o altă indicație a chirurgiei robotice, operația putându-se efectua cu pierdere minimă de sânge în condiții de maximă siguranță oncologică precum și șansa de a-i confecționa pacientului o nouă vezică urinară dintr-un segment de intestin subțire și totul doar prin câteva mici incizii la piele, cu dureri minime postoperatorii și refacerea rapidă a pacientului.
Colectivul clinicii are experiență și în lifadenectomiile retroperitoneale pentru cancerul testicular, în chirurgia glandelor suprarenale, în corectarea unor malformații ale căilor urinare (pieloplastii robotice pentru hidronefroze congenitale, ureteroneocistostomii robotice pentru refluxul vezico-ureteral, ureter retrocav, etc.) sau pentru corecția fistulelor vezico-vaginale atât de infirmizante pentru pacientele operate sau iradiate pentru afecțiuni ginecologice.
Chirurgia minim invazivă este chirurgia secolului XXI și a viitorului, referindu-se la intervenții cu răsunet minim asupra peretelui abdominal, ușor de tolerat de către pacient. Acest concept include chirurgia endoscopică (realizată prin intermediul orificiilor naturale precum uretra) și chirurgia laparoscopică (realizată prin intermediul unor incizii mici de 5-12 mm care devin aproape invizibile după vindecarea completă). Avantajele majore ale acestor abordări sunt reprezentate de recuperarea rapidă, spitalizarea redusă și disconfort postoperator diminuat. Pacienții se pot mobiliza precoce, iar complicațiile postoperatorii sunt reduse. Integrarea în societate este mult mai rapidă și mai eficientă după intervențiile chirurgicale efectuate în manieră minim invazivă. Starea generală a pacientului este rapid ameliorată postoperator, durerea posoperatorie este mai mică, iar necesarul de analgezice este redus. În același timp, eficacitatea acestor intervenții este cel puțin echivalentă operațiilor clasice.
Sala de operatii a Clinicii EndoPlus este dotată cu aparatură și instrumentar de ultima generatie: – echipament pentru laparoscopie 3D HD (sistemul Einstein – Aesculap) folosit în principal pentru patologia oncologică urologică (nefrectomii parțiale sau radicale, nefroureterectomii cu cistectomii perimeatice, cistectomii radicale, prostatectomii radicale, suprarenalectomii) dar și pentru patologii urologice malformative (pieloplastii, ureterocistoneostomii antireflux, etc.)
Creșterea duratei vieții în societatea modernă, din păcate nu se însoțește întotdeauna și de o creștere a calității acesteia. Stresul zilnic, poluarea, obiceiurile alimentare nesănătoase, sedentarismul, duc la uzura organismului și la îmbolnăvire.
Dacă ești obosit în mod cronic, calitatea somnului tău lasă de dorit, ai dificultăți în a te concentra în afacerea ta sau la locul de muncă, dacă te simți deprimat, dacă ai început să te îngrași, deși nu mânânci mai mult decât în urma cu câțiva ani, dacă ți-a scăzut dorința de sex, fermitatea sau durata erecțiilor lasă de dorit, e posibil să ai un deficit de testosteron.
HOT reprezintă un ansamblu de măsuri terapeutice farmacologice, igieno-dietetice și fizice prin care este restabilit un nivel hormonal optim și echilibrat și care duc la creșterea spectaculoasă a calității vieții bărbaților cu deficit de testosteron +/- alte dezechilibre hormonale.
Optimizarea nivelului de testosteron este fundamentul HOT (la care se adaugă managementul estrogenilor, prolactinei, DHT, insulinei, cortizolului, somatotropului, hormonilor tiroidieni), dar pentru e beneficia din plin de rezultatele terapiei, sunt esentiale un regim alimentar sănătos și o viată activă din punct de vedere fizic, cu mișcare multă și sport.
Sub coordonarea Prof Dr. Coman Ioan, la Clinica de Urologie și Andrologie Endoplus, practicăm HOT în echipa pluridisciplinară, la cele mai moderne standarde, individualizată la nevoile și situatia fiecărui pacient, pentru rezultate optime atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Viața ne este dată pentru a ne bucura de ea. Vrem să te ajutăm să trăiești mult, activ și productiv, să fii sănătos, să te simți bine, să fii optimist, puternic și plin de energie, spre bucuria familiei și a celor dragi.
Dr Cristian Neciu
medic specialist chirurg
medic rezident urologie