Clinica Endoplus - Urologie
Echipa Prof. Dr. Ioan COMAN

Chirurgia minim invazivă este chirurgia secolului XXI și a viitorului, referindu-se la intervenții cu răsunet minim asupra peretelui abdominal, ușor de tolerat de către pacient. Acest concept include chirurgia endoscopică (realizată prin intermediul orificiilor naturale precum uretra) și chirurgia laparoscopică (realizată prin intermediul unor incizii mici de 1 – 2 cm care devin aproape invizibile după vindecarea completă).

Avantajele majore ale acestor abordări sunt reprezentate de recuperarea rapidă, spitalizarea redusă și disconfort postoperator diminuat. Pacienții se pot mobiliza precoce iar complicațiile postoperatorii sunt reduse. Integrarea în societate este mult mai rapidă și mai eficientă după intervențiile chirurgicale efectuate în manieră minim invazivă. Starea generată a pacientului este rapid ameliorată postoperator, durerea posoperatorie este mai mică, iar consumul de analgezice este redus.

În același timp eficacitatea acestor intervenții este cel puțin echivalentă operațiilor clasice.

Sala de operatii a clinicii EndoPlus este dotată în principal cu aparatură și instrumentar destinat chirurgiei minim invazive:

– echipament pentru laparoscopie 3D HD (sistemul Einstein – Aesculap) folosit în principal pentru patologia oncologică urologică (nefrectomii parțiale sau radicale, nefroureterectomii cu cistectomii perimeatice, cistectomii radicale, prostatectomii radicale, suprarenalectomii) dar și pentru patologii urologice malformative (hidronefroze, reflux, etc.)

  • Echipamente flexibile pentru chirurgie intrarenală LASER Holmium și Thulium pentru calculi renali și tumori uroteliale
  • Plasma vaporizare, enucleere/vaporizare Thulium pentru hiperplaziile benigne de prostată
  • Rezecții endoscopice pentru tumorile vezicale
  • Intervenții endoscopice pentru stricturi de uretră